Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Dzień wcześniej wymieszaj przyprawy z olejem i tak przygotowaną marynatą natrzyj kaczkę od środka i na zewnątrz. Włóż mięso do lodówki i pozostaw na noc.
- Cebule pokrój w grube plastry i wyłóż nimi naczynie żaroodporne. Umieść na nich kaczkę. Mięso piecz w temperaturze 220°C przez 40 minut. Po tym czasie podlej kaczkę wodą, zmniejsz temperaturę do 160°C i piecz przez kolejne 1½ godziny.
- Przygotuj sos: na patelni rozpuść miód, dodaj pokrojone na mniejsze kawałki owoce i krótko przesmażaj. Dodaj ocet jabłkowy i odparuj go. Następnie wrzuć masło i wymieszaj.
- Pieczoną kaczkę podawaj z sosem śliwkowym i ziemniakami z wody z koperkiem.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5