Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Kaszę jaglaną przelej wrzątkiem, umieść w rondelku, zalej 400 ml napoju sojowego i zagotuj. Gotuj pod przykryciem 15-20 minut, nie mieszając. Ugotowaną kaszę zostaw do wystudzenia.
- Do kaszy dodaj pozostałe 100 ml napoju sojowego i resztę składników na budyń. Całość zblenduj na gładką masę.
- Jabłka obierz i pokrój w kostkę. Umieść je w garnku, dodaj cynamon i miód. Smaż, póki owoce nie zmiękną (nie powinny się rozpadać!). Do ostudzonych jabłek dodaj skrobię i wymieszaj.
- Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto. Masę podziel na 2 części. Jedną z nich wyklej spód tortownicy o średnicy 22 centymetrów, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Drugą połowę masy i tortownicę włóż do lodówki na 30 minut.
- Na schłodzony spód wyłóż jabłka, a następnie budyń jaglany. Zetrzyj na tarce pozostałą część ciasta i posyp wierzch szarlotki. Piecz w 175˚C około 50 minut. Ostudzone ciasto posyp zmielonym na puder ksylitolem.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5