Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Przygotuj kruche ciasto: zimne masło zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Mąkę wysyp na stolnicę lub blat kuchenny. Dodaj starte masło, żółtka, śmietanę, sól i gałkę muszkatołową. Zagnieć ciasto, umieść je w misce, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na 20 minut.
- Buraki obierz i pokrój w grube plastry. Na patelni rozpuść masło, przesmażaj krótko posiekany szczypiorek (zostaw trochę do posypania), dodaj buraki, miód, sól i pieprz. Wymieszaj, dodaj tyle wody, aby przykryła buraki. Duś wszystko na małym ogniu, aż warzywa będą al dente. Ponownie dopraw.
- Przygotuj serowy farsz: zblenduj sery, 2 jajka, miód i pieprz. Kurczaka pokrój w paski, dopraw solą i pieprzem i usmaż na maśle.
- Wylep ciastem blaszkę do tarty i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 20 minut. Na podpieczony spód wyłóż masę serową, kawałki kurczaka i przykryj burakami. Obniż temperaturę do 170°C i piecz przez kolejne 30 minut.
- W międzyczasie przygotuj sos: połącz jogurt naturalny z chrzanem i dopraw pieprzem. Upieczoną tartę posyp rozdrobnionym serem feta i szczypiorkiem. Podawaj z sosem chrzanowym.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5