Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Mąkę przesiej do miski, drożdże rozpuść w szklance z letnią wodą. Do mąki dodaj wodę z drożdżami i wyrabiaj. Na końcu dodaj oliwę i sól. Ciasto przykryj folią spożywczą i odstaw na 15 minut. Przełóż ciasto na stolnicę lekko oprószoną mąką i ponownie wyrób.
- Wyrobione ciasto przełóż do miski i przykryj folią spożywczą. Włóż do lodówki na 24 godziny do szuflady na warzywa. Po upływie tego czasu przełóż ciasto na natłuszczoną i oprószoną kaszą manną blachę do pieczenia. Opuszkami palców delikatnie rozciągnij ciasto na wielkość blachy i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę.
- Porwij mozzarelle na małe kawałki. Osusz na ręczniku kuchennym. Passatę dopraw oregano, solą, pieprzem i oliwą. Rozprowadź sos na pizzy, pozostawiając dookoła 2 centymetry na brzegi, całość skrop oliwą. Włóż do dolnej części piekarnika rozgrzanego do 250°C i piecz przez 12 minut (góra-dół).
- Wyjmij pizzę, rozłóż mozzarellę na całej powierzchni i włóż z powrotem do piekarnika. Piecz kolejne 10 minut na środkowym ruszcie. Wyjmij pizzę z piekarnika, lekko przestudź, pokrój na kawałki, na każdym kawałku ułóż rukolę i plasterki Prosciutto Cotto.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5