Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Przygotuj sos: cebulę drobno posiekaj. Połowę zeszklij na 2 łyżkach oliwy, dodaj pomidory i duś ok. 15 min. Dopraw do smaku połową ziół oraz solą i pieprzem.
- Przygotuj ciasto: utrzyj drożdże z 50 ml ciepłej wody i szczyptą cukru. Odstaw na 20 min. Mąkę przesiej, dodaj łyżeczkę soli, rozpuszczone drożdże i pozostały cukier i wodę. Wyrabiaj ciasto, co jakiś czas dodając oliwę, na końcu przykryj je ściereczką i odstaw na ok. 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Pokrój kiełbasę, kurki i paprykę. Ciasto podziel na 4 części i rozwałkuj je na placki wielkości pizzy. Każdy posmaruj 2 łyżkami sosu, obłóż cebulą, kiełbasą, papryką i kurkami. Całość posyp mozzarellą i pozostałymi przyprawami. Piekarnik rozgrzej do 250°C i piecz pizzę 10-15 min, aż do zrumienienia sera.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5