Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Piekarnik rozgrzej do 180°C. Kurczaka umyj, osusz, oprósz solą i pieprzem. Rozgrzej oliwę na patelni i smaż go ok. 5-6 min z każdej strony, aż się zrumieni na złoty kolor. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego.
- Na tę samą patelnię włóż posiekany czosnek i pokrojone na ćwiartki pieczarki, smaż przez ok. 5 min, aż się zrumienią. Na drugiej patelni smaż pokrojony w paseczki boczek ok. 8-10 min, aż się wytopi i zarumieni. Tłuszcz wylej, a boczek przełóż na patelnię z grzybami. Dodaj wino i smaż wszystko ok. 3 min.
- Następnie dodaj śmietankę i smaż jeszcze ok. 10 min, aż sos trochę zgęstnieje. Przełóż wszystko do naczynia z kurczakiem, przykryj folią aluminiową i piecz przez 30 min. Po tym czasie zdejmij folię i piecz mięso przez kolejne 30 min.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5