Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Z filetów za pomocą ostrego noża zdejmij skórę. Przekrój je w poprzek na pół, oprósz solą oraz pieprzem i odstaw w chłodne miejsce. Z cukinii wykrój 4 cienkie plastry i przesmaż je do lekkiego zrumienienia na rozgrzanej na patelni oliwie. Zdejmij cukinię i odsącz z nadmiaru tłuszczu.
- Na każdym plasterku cukinii ułóż filet, oprósz całość natką pietruszki, koperkiem, solą oraz pieprzem i zwiń w zgrabne roladki. Układaj je w naczyniu żaroodpornym, obłóż masłem i wstaw na 15 min do nagrzanego do 180°C piekarnika.
- Przygotuj sos: w rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i chwilę mieszaj. Tak przygotowaną zasmażkę rozprowadź zimnym bulionem i cały czas mieszając doprowadź do wrzenia. Następnie wlej śmietankę, dopraw do smaku solą oraz pieprzem i ponownie zagotuj. Z tak przygotowanym sosem podawaj roladki z tilapii.
Sos:
łyżka masła osełkowego
łyżka mąki
200 ml bulionu
100 ml śmietanki 30%
sól, pieprz
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5