Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Przygotuj sos: wymieszaj śmietanę z posiekanym czosnkiem, musztardą, koperkiem, ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i odstaw go do lodówki do schłodzenia.
- Posiekaj czosnek, paprykę pokrój w kostkę, a karkówkę w paski. Do mięsa dodaj czosnek oraz pozostałe składniki z wyjątkiem papryki. Całość wymieszaj i smaż ok. 10 min na rozgrzanej patelni.
- Po tym czasie dodaj paprykę i smaż dodatkowe 5-10 min. Na koniec dopraw potrawę do smaku solą oraz pieprzem. Gyros podawaj z ryżem i wcześniej przygotowanym sosem.
Sos:
250 ml śmietany 18%
2 ząbki czosnku
łyżeczka musztardy
łyżeczka ziół prowansalskich
pęczek koperku
sól, pieprz
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5