Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Wołowinę pokrój na plastry. Każdy płat mięsa rozbij tłuczkiem przez folię spożywczą. Cebulę i boczek pokrój w kostkę, a następnie wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Płaty wołowiny posmaruj powidłami, następnie połóż porcję farszu i po plastrze ogórka. Brzegi mięsa podwiń do środka i zroluj całość w roladkę. Obwiąż je nitką lub zepnij wykałaczką.
- Rozgrzej olej i obsmaż roladki na rumiano. Mięso dopraw do smaku solą oraz pieprzem, podlej całość bulionem, przykryj pokrywką i duś na małym ogniu do miękkości około 90 minut. W miarę potrzeby uzupełniaj przegotowaną wodą. Śmietanę wymieszaj z mąką, zahartuj kilkoma łyżkami wywaru z duszenia rolad, a następnie wlej do rondla i zagotuj. Rolady podawaj z sosem.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5