Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Natkę pietruszki, czosnek i cebulę drobno posiekaj. Marchewkę pokrój w półplasterki, a pomidory na połówki. Filety z dorsza podziel na paski szerokości ok. 3 cm, dopraw do smaku solą oraz pieprzem, zapanieruj w mące i usmaż na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy, na złoty kolor. Zdejmij z patelni i odstaw w ciepłe miejsce.
- Na pozostałej oliwie przesmaż marchewkę, po 2 min dodaj cebulę i czosnek. Kiedy się zeszklą dołóż pomidory i przypraw całość solą, pieprzem oraz ostrą papryką lub chilli. Wlej bulion oraz wino. Zagotuj i dodaj krewetki.
- Sos jest gotowy, kiedy płyn się zredukuje o połowę. Na talerzach połóż kawałki ryby, sos z krewetkami i cząstki cytryny. Całość posyp natką pietruszki.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5