Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Kaczkę podziel na cztery części: 2 piersi i 2 udka. Mięso natrzyj solą i pieprzem. Kaczkę oprósz mąką i smaż na rozgrzanej oliwie na złoty kolor. Z patelni odlej cały wytopiony tłuszcz*. Podlej mięso bulionem, przykryj pokrywką i duś na wolnym ogniu około 1 godz.
- Cebulę i czosnek posiekaj. Boczek pokrój w kostkę i przesmaż na pozostałej oliwie. Kiedy się zrumieni dodaj cebulę z czosnkiem. Po 5 min wrzuć szpinak i duś razem około 10 min. Wlej śmietanę i dopraw sos solą i pieprzem.
- Sos szpinakowy dodaj do kaczki, wymieszaj i duś potrawę dodatkowe 20-30 min. Kaczkę podawaj z dodatkiem szpinaku.
Smacznego!
*Warto wiedzieć: możesz go użyć do przygotowania innych potraw, gdyż będzie miał ciekawy smak i aromat wzbogacający potrawę.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5