Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Gęś natrzyj z zewnątrz solą oraz pieprzem, a od wewnątrz dodatkowo majerankiem oraz czosnkiem i odstaw na 1-2 godz. w chłodne miejsce.
- Gęś ułóż na blasze, obłóż śliwkami lub warzywami (jeśli używasz powideł), polej rozpuszczonym masłem, wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz ok. 1 godz. na każdy kilogram gęsi. Co 15 min polewaj ją bulionem, a następnie sosem wytwarzającym się w trakcie pieczenia.
- Z wytworzonego sosu zdejmij tłuszcz. Sos połącz ze śliwkami lub warzywami (do warzyw dołóż powidła), dodaj śmietanę, zmiksuj całość na gładko i gotuj kilka minut, by sos się zredukował.
Na końcu dopraw do smaku. Gęś podawaj z kaszą lub ziemniakami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5