Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Gęś pieczona z sosem śliwkowym

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Gęś natrzyj z zewnątrz solą oraz pieprzem, a od wewnątrz dodatkowo majerankiem oraz czosnkiem i odstaw na 1-2 godz. w chłodne miejsce.
    2. Gęś ułóż na blasze, obłóż śliwkami lub warzywami (jeśli używasz powideł), polej rozpuszczonym masłem, wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz ok. 1 godz. na każdy kilogram gęsi. Co 15 min polewaj ją bulionem, a następnie sosem wytwarzającym się w trakcie pieczenia.
    3. Z wytworzonego sosu zdejmij tłuszcz. Sos połącz ze śliwkami lub warzywami (do warzyw dołóż powidła), dodaj śmietanę, zmiksuj całość na gładko i gotuj kilka minut, by sos się zredukował.

    Na końcu dopraw do smaku. Gęś podawaj z kaszą lub ziemniakami.

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów