Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Por, marchew i cebulę kroimy w pół plastry i umieszczamy w płaskim szklanym naczyniu. Na warzywach układamy mięso natarte solą, pieprzem, rozmarynem i tymiankiem. Jeśli dysponujemy, to dodajemy też goździki i posypujemy natką.
- Zalewamy białym winem, nakrywamy i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po 12 godzinach mięso przekładamy na drugą stronę. Mięso wyjmujemy z marynaty, osuszamy. Obsmażamy na oleju i maśle, przekładamy do brytfanny. Na tłuszcz wrzucamy odcedzone z marynaty warzywa i przesmażamy, dodajemy do mięsa.
- Całość zalewamy marynatą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150°C na około 90 minut. Pieczemy do miękkości, często polewając sosem. Podajemy z pieczonymi ziemniakami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5