Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Kaczka pieczona z farszem porowym

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Kaczkę natrzyj od zewnątrz i wewnątrz solą oraz pieprzem i odstaw ją na 2 godz. w chłodne miejsce. Marchew, pietruszkę i pora oczyść, a następnie pokrój w słupki. Cebulę i czosnek posiekaj, czosnek utrzyj dodatkowo z odrobiną soli. Na patelni rozgrzej masło i przesmaż na nim cebulę z czosnkiem do zeszklenia, następnie dodaj marchewkę, pietruszkę, pora, dopraw solą, majerankiem oraz pieprzem i duś całość około 15 min.
    2. Schłodzonym farszem napełnij kaczkę, zepnij ją wykałaczką lub zszyj nicią, a następnie wstaw na 1,5 godz. do nagrzanego do 180°C piekarnika. Co kilkanaście minut polewaj ją przygotowanym bulionem, a następnie sosem wytwarzającym się w trakcie pieczenia.
    3. Z powstałego sosu zbierz tłuszcz i przecedź go przez sito do rondelka, dodaj śmietanę i dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Upieczoną kaczkę podziel na porcje i podawaj razem z upieczonym farszem i sosem.
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów