Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Kaczkę natrzyj od zewnątrz i wewnątrz solą oraz pieprzem i odstaw ją na 2 godz. w chłodne miejsce. Marchew, pietruszkę i pora oczyść, a następnie pokrój w słupki. Cebulę i czosnek posiekaj, czosnek utrzyj dodatkowo z odrobiną soli. Na patelni rozgrzej masło i przesmaż na nim cebulę z czosnkiem do zeszklenia, następnie dodaj marchewkę, pietruszkę, pora, dopraw solą, majerankiem oraz pieprzem i duś całość około 15 min.
- Schłodzonym farszem napełnij kaczkę, zepnij ją wykałaczką lub zszyj nicią, a następnie wstaw na 1,5 godz. do nagrzanego do 180°C piekarnika. Co kilkanaście minut polewaj ją przygotowanym bulionem, a następnie sosem wytwarzającym się w trakcie pieczenia.
- Z powstałego sosu zbierz tłuszcz i przecedź go przez sito do rondelka, dodaj śmietanę i dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Upieczoną kaczkę podziel na porcje i podawaj razem z upieczonym farszem i sosem.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5