Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Czosnek i bazylię drobno posiekaj. 4 posiekane ząbki czosnku będą potrzebne później do sosu. Ser rozdrobnij widelcem lub blenderem, dodaj czosnek, bazylię i wymieszaj całość na jednolitą masę.
- Udka przypraw solą i pieprzem. Na każdym z nich wąskim nożem podważ skórkę i umieść pod nią jak najwięcej masy serowej. Tak przygotowane udka piecz 45-50 min w nagrzanym do 180°C piekarniku.
- Ogórki obierz, zetrzyj na tarce na plastry, oprósz odrobiną soli i po 5 min odcedź z nadmiaru płynu. Jogurt połącz z oliwą, ogórkami, koperkiem, pozostałym czosnkiem, sokiem z cytryny i wymieszaj. Sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem i podawaj z nim udka.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5