Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Kurczaka natrzyj od zewnątrz i wewnątrz solą oraz pieprzem i odstaw na minimum 2 godz. w chłodne miejsce. Marchew i pietruszkę oczyść, a następnie drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce. Czosnek i oliwki posiekaj.
- Wymieszaj ze sobą marchew, pietruszkę, czosnek, oliwki, połowę oliwy i dopraw całość solą i pieprzem. Kurczaka napełnij powstałym farszem i zepnij wykałaczką. Posmaruj go pozostałą oliwą i wstaw na 20 min do nagrzanego do 200°C piekarnika.
- Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 170°C i piecz go dalej około 1 godz. Co kilkanaście minut podlewaj potrawę winem, a następnie powstałym w trakcie pieczenia sosem. Kurczaka podawaj pokrojonego na porcje z dodatkiem farszu.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5