Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Kurczak pieczony z oliwkami

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Kurczaka natrzyj od zewnątrz i wewnątrz solą oraz pieprzem i odstaw na minimum 2 godz. w chłodne miejsce. Marchew i pietruszkę oczyść, a następnie drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce. Czosnek i oliwki posiekaj.
    2. Wymieszaj ze sobą marchew, pietruszkę, czosnek, oliwki, połowę oliwy i dopraw całość solą i pieprzem. Kurczaka napełnij powstałym farszem i zepnij wykałaczką. Posmaruj go pozostałą oliwą i wstaw na 20 min do nagrzanego do 200°C piekarnika.
    3. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 170°C i piecz go dalej około 1 godz. Co kilkanaście minut podlewaj potrawę winem, a następnie powstałym w trakcie pieczenia sosem. Kurczaka podawaj pokrojonego na porcje z dodatkiem farszu.
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów