Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Kaczka z ananasem i żurawiną

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Żurawinę namocz w 100 ml przegotowanej wody. Czosnek przekrój wraz z łupinami na pół, jabłko pokrój na ćwiartki. Kaczkę oprósz solą, pieprzem, a od wewnątrz także majerankiem. Do środka kaczki włóż czosnek i jabłko. Kaczkę zepnij wykałaczkami i odstaw na minimum 1 godzinę w chłodne miejsce. Po tym czasie nasmaruj kaczkę olejem i wstaw na około 1,5 godziny do nagrzanego do 180°C piekarnika. Co kilkanaście minut polewaj ją sokiem wytwarzającym się w trakcie pieczenia. Cebulę posiekaj.
    2. W rondlu rozgrzej 1 łyżkę masła, zeszklij na nim cebulę, dodaj wino, odsączoną żurawinę i gotuj na małym ogniu około 10 minut, do czasu zredukowania płynu. Po upieczeniu kaczki, z sosu z pieczenia zbierz tłuszcz i dolej go do żurawiny. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Ananasa posyp cukrem. Na patelni rozgrzej pozostałe masłoi przesmaż na nim ananasa z obydwu stron, aż cukier się skarmelizuje.
    3. Kaczkę po upieczeniu podziel na porcje i podawaj ją z żurawiną oraz ananasem. 
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów