Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Żurawinę namocz w 100 ml przegotowanej wody. Czosnek przekrój wraz z łupinami na pół, jabłko pokrój na ćwiartki. Kaczkę oprósz solą, pieprzem, a od wewnątrz także majerankiem. Do środka kaczki włóż czosnek i jabłko. Kaczkę zepnij wykałaczkami i odstaw na minimum 1 godzinę w chłodne miejsce. Po tym czasie nasmaruj kaczkę olejem i wstaw na około 1,5 godziny do nagrzanego do 180°C piekarnika. Co kilkanaście minut polewaj ją sokiem wytwarzającym się w trakcie pieczenia. Cebulę posiekaj.
- W rondlu rozgrzej 1 łyżkę masła, zeszklij na nim cebulę, dodaj wino, odsączoną żurawinę i gotuj na małym ogniu około 10 minut, do czasu zredukowania płynu. Po upieczeniu kaczki, z sosu z pieczenia zbierz tłuszcz i dolej go do żurawiny. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Ananasa posyp cukrem. Na patelni rozgrzej pozostałe masłoi przesmaż na nim ananasa z obydwu stron, aż cukier się skarmelizuje.
- Kaczkę po upieczeniu podziel na porcje i podawaj ją z żurawiną oraz ananasem.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5