Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Puchar lodowy

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Lody śmietankowe - przepis podstawowy: 8 żółtek, 150 g cukru pudru, 500 ml mleka, 250 ml śmietany 36%. 
Ucieramy żółtka z cukrem pudrem na puszysty krem. Mleko gotujemy i wlewamy cienką strużką do żółtek, cały czas masę ubijając w wodnej kąpieli. Gdy masa będzie gęsta, wyjmujemy rondelek z masą z garnka z gorącą wodą i ucieramy, aż ostygnie, Ubijamy śmietanę i mieszamy z ostudzoną masą żółtek. Wkładamy do zamrażalnika. Co 15-30 minut lody wyjmujemy i mieszamy lub rniksujemy. Żeby otrzymać lody waniliowe dodajemy do gotującego się mleka pół laski wanilii. Po 5 minutach gotowania wanilię wyjmujemy. Na bazie podanego przepisu możemy przyrządzić dowolne lody smakowe, dodając do gotującego się mleka 2-3 łyżki rozpuszczalnej kawy lub 100 g roztopionej czekolady, posiekane bakalie, karmel, mielone orzechy (100 g) czy wreszcie dodając do gotowej masy przetarte owoce (około 200-300 g owoców jagodowych, miękkich) lub przygotowany mus (z ugotowanych w syropie owoców pestkowych typu śliwki, morele, brzoskwinie lub jabłka). Poza tym lody śmietankowe możemy uszlachetnić poprzez dodanie do nich przeróżnych likierów.
    2. Lody mogą być także kupne, a nie robione samodzielnie.
    3. W pucharku układamy lody, winogrona kroimy na pół. Dodajemy owoce z puszek: brzoskwinie i ananasy. Posypujemy orzechami i rodzynkami. Na całość delikatnie nakładamy bitą śmietanę, w którą wbijamy 1 lub 2 biszkopty. Całość posypujemy startą czekoladą i serwujemy.
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów