Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Gęś natrzyj od zewnątrz i wewnątrz solą oraz majerankiem. Odstaw w chłodne miejsce na 24 godz. Następnego dnia ułóż ją w naczyniu do zapiekania, oblej roztopionym masłem i wstaw na 20 minut do nagrzanego do 200°C piekarnika.
- Następnie zmniejsz temperaturę do 170°C i piecz gęś licząc 45-50 minut na każdy kilogram jej wagi. Od czasu do czasu polewaj ją wytapiającym się tłuszczem i przegotowaną wodą. Jeśli przed zakończeniem pieczenia gęś za bardzo zacznie się rumienić, przykryj ją folią aluminiową.
- Do rondelka włóż suszoną żurawinę i cukier, wlej sok pomarańczowy, 100 ml wody oraz wino. Gotuj całość na wolnym ogniu około 1 godz. Po tym czasie całość zmiksuj i dopraw do smaku pieprzem. Gęś pokrój na plastry i podawaj z dodatkiem sosu żurawinowego.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5