Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Gęś natrzyj z zewnątrz i od wewnątrz solą, pieprzem oraz majerankiem i odstaw na 2 godz. w chłodne miejsce. Ugotuj kaszę na lekko twardo ok. 10-15 min i odstaw do wystygnięcia.
- Na patelni rozgrzej olej i przesmaż boczek. Dodaj kapustę i smaż 5 min. Wlej połowę bulionu i duś 10 min, _aż kapusta zmięknie. Zawartość patelni wymieszaj z kaszą, dodaj pietruszkę i dopraw solą oraz pieprzem.
- Masą napełnij gęś i zepnij ją wykałaczkami. wstaw ją do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz 1 godz. (na każdy kilogram wagi). Co 10 min polewaj ją pozostałym bulionem, a następnie sosem wytwarzającym się w trakcie pieczenia.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5