Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Kaczka pieczona z żurawiną w sosie pomarańczowym

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Żurawinę namocz w soku pomarańczowym. Kaczkę natrzyj od zewnątrz solą oraz pieprzem, a od wewnątrz solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem.
    2. Do środka kaczki włóż pokrojone jabłka, posiekany czosnek oraz żurawinę – zepnij mięso wykałaczką i polej sokiem pomarańczowym. Odstaw na min. 2 godz. w chłodne  miejsce. Kaczkę przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku  w temperaturze 180°C przez 45-50 min na każdy kilogram jej wagi.
    3. Co kilkanaście minut polewaj ją sokiem z marynaty wymieszanym z bulionem i sosem wytwarzającym się w trakcie pieczenia. Po upieczeniu zbierz tłuszcz, a do sosu dodaj śmietanę, chleb, sól oraz pieprz i zmiksuj całość by powstał gładki sos. Kaczkę podawaj pokrojoną na porcje, z sosem.
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów