Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Żurawinę namocz w soku pomarańczowym. Kaczkę natrzyj od zewnątrz solą oraz pieprzem, a od wewnątrz solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem.
- Do środka kaczki włóż pokrojone jabłka, posiekany czosnek oraz żurawinę – zepnij mięso wykałaczką i polej sokiem pomarańczowym. Odstaw na min. 2 godz. w chłodne miejsce. Kaczkę przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku w temperaturze 180°C przez 45-50 min na każdy kilogram jej wagi.
- Co kilkanaście minut polewaj ją sokiem z marynaty wymieszanym z bulionem i sosem wytwarzającym się w trakcie pieczenia. Po upieczeniu zbierz tłuszcz, a do sosu dodaj śmietanę, chleb, sól oraz pieprz i zmiksuj całość by powstał gładki sos. Kaczkę podawaj pokrojoną na porcje, z sosem.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5