Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Pomidory sparz wrzątkiem i zdejmij z nich skórkę. Pomidory i cukinię pokrój w grube plastry. Cebulę, czosnek i ziemniaki pokrój w cienkie plasterki, a paprykę w paski. Mięso przypraw solą, pieprzem, połową: tymianku, oregano, papryki słodkiej, zmiażdżonych w moździerzu liści laurowych i odstaw na 1 godzinę w chłodne miejsce. W rondlu rozgrzej połowę oliwy i przesmaż na niej mięso do lekkiego zrumienienia.
- Naczynie do zapiekania posmaruj pozostałą oliwą, na dnie ułóż cebulę oraz ziemniaki i przypraw całość solą, pieprzem i ziołami. Podsmażone mięso wymieszaj z posiekanym czosnkiem, miodem i skórką z cytryny. Mięso z dodatkami ułóż na ziemniakach, następnie połóż paprykę, cukinię oraz plastry pomidorów. Całość jeszcze raz przypraw do smaku, podlej winem i zapiecz 40-50 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku. Przed wydaniem posyp potrawę posiekaną natką pietruszki.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5