Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Kaczkę wyluzuj. Bułkę namocz w mleku i po 10 minutach odciśnij. Cebulę posiekaj i przesmaż do zeszklenia na rozgrzanym maśle. Mięso, bułkę i cebulę zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Do masy dodaj 1 jajko, sól, pieprz i dokładnie wyrób.
- Z masy formuj podłużne walce. Frykadelki panieruj najpierw w mące, następnie w roz- trzepanym jajku, a na końcu w bułce tartej i smaż je na złoto na 100 ml rozgrzanego oleju. Jabłka przekrój na ósemki, usuń gniazda nasienne. W rondelku rozgrzej pozostały olej, wrzuć jabłka i smaż 5 minut. Następnie dodaj majeranek, a po kolejnych 5 minutach żura- winę i smaż następne 5 minut. Frykadelki podawaj na placku ziemniaczanym z dodatkiem konfitury jabłkowo-żurawinowej.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5