Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Czosnek posiekaj i utrzyj z odrobiną soli. Ziele angielskie i liście laurowe zmiel lub rozkrusz za pomocą łyżki albo moździerza. Połącz ze sobą czosnek, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe, sól oraz pieprz i tak przygotowaną mieszanką dokładnie natrzyj szynkę.
- Miód wymieszaj z sokiem jabłkowym i sokiem z cytryny. Szynkę zalej marynatą i odstaw na 2-3 h w chłodne miejsce. Co godzinę przewracaj szynkę na drugą stronę, by marynata równomiernie przekazywała mięsu swój smak i aromat. Na patelni rozgrzej oliwę i obsmaż szynkę na dużym ogniu z wszystkich stron na rumiano. Następnie przełóż szynkę na blaszkę, podlej pozostałą marynatą i wstaw ją na 1,5 godziny do nagrzanego do 150°C piekarnika.
Szynkę podawaj z ulubionymi dodatkami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5