Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Szynka pieczona o aromacie miodowo-jabłkowym

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Czosnek posiekaj i utrzyj z odrobiną soli. Ziele angielskie i liście laurowe zmiel lub rozkrusz za pomocą łyżki albo moździerza. Połącz ze sobą czosnek, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe, sól oraz pieprz i tak przygotowaną mieszanką dokładnie natrzyj szynkę.
    2. Miód wymieszaj z sokiem jabłkowym i sokiem z cytryny. Szynkę zalej marynatą i odstaw na 2-3 h w chłodne miejsce. Co godzinę przewracaj szynkę na drugą stronę, by marynata równomiernie przekazywała mięsu swój smak i aromat. Na patelni rozgrzej oliwę i obsmaż szynkę na dużym ogniu z wszystkich stron na rumiano. Następnie przełóż szynkę na blaszkę, podlej pozostałą marynatą i wstaw ją na 1,5 godziny do nagrzanego do 150°C piekarnika. 

    Szynkę podawaj z ulubionymi dodatkami.

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów