Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Ser trzykrotnie mielimy, lub używamy gotowego twarogu sernikowego. Bierzemy z jaj ugotowanych na twardo same żółtka i przecieramy wraz z masą serową przez sito. Masło z cukrem ucieramy, aż do białości, dodajemy do niego ser z żółtkiem oraz cukier waniliowy. Cały czas masę ucieramy. Przygotowujemy bakalie: rodzynki moczymy w gorącej wodzie i odsączamy, czekoladę ucieramy na drobnej tarce, skórkę pomarańczową drobno siekamy.
- Dzielimy masę serową na dwie części. Do jednej dodajemy startą czekoladę. Do drugiej skórkę pomarańczową, rodzynki i płatki migdałowe. Na deseczce lub półmisku kładziemy serwetę lub złożoną gazę. Nakładamy w formie kopczyka warstwę z czekoladą, a na to warstwę masy serowej z bakaliami. Formujemy z tego okrągły „bochenek”. Na czubku związujemy ciasno brzegi serwety i przyciskamy deseczką. Wstawiamy tak do lodówki na co najmniej 12 godzin. Następnie odwijamy deser z serwety, dekorujemy konfiturami, orzechami, posypujemy wiórkami czekoladowymi.
Paschę podaje się na Wielkanoc mocno schłodzoną.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5