Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Pascha wielkanocna

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Ser trzykrotnie mielimy, lub używamy gotowego twarogu sernikowego. Bierzemy z jaj ugotowanych na twardo same żółtka i przecieramy wraz z masą serową przez sito. Masło z cukrem ucieramy, aż do białości, dodajemy do niego ser z żółtkiem oraz cukier waniliowy. Cały czas masę ucieramy. Przygotowujemy bakalie: rodzynki moczymy w gorącej wodzie i odsączamy, czekoladę ucieramy na drobnej tarce, skórkę pomarańczową drobno siekamy.
    2. Dzielimy masę serową na dwie części. Do jednej dodajemy startą czekoladę. Do drugiej skórkę pomarańczową, rodzynki i płatki migdałowe. Na deseczce lub półmisku kładziemy serwetę lub złożoną gazę. Nakładamy w formie kopczyka warstwę z czekoladą, a na to warstwę masy serowej z bakaliami. Formujemy z tego okrągły „bochenek”. Na czubku związujemy ciasno brzegi serwety i przyciskamy deseczką. Wstawiamy tak do lodówki na co najmniej 12 godzin. Następnie odwijamy deser z serwety, dekorujemy konfiturami, orzechami, posypujemy wiórkami czekoladowymi.


    Paschę podaje się na Wielkanoc mocno schłodzoną. 

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów