Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Piersi oczyszczamy, osuszamy i kroimy w cienkie plastry. Mieszamy 3 łyżki oliwy, oregano, sól, pieprz. Do tak powstałej marynaty wkładamy mięso, mieszamy i odstawiamy na minimum 2 godziny w chłodne miejsce. Na patelni mocno rozgrzewamy pozostałą oliwę i przesmażamy na niej cebulę, do zeszklenia. Cebulę zdejmujemy i smażymy kurczaka na lekko złoty kolor, dodajemy ponownie cebulę i smażymy na małym ogniu dodatkowe 2-3 minuty.
- Przygotowujemy sos jogurtowy: koperek i czosnek kroimy drobno, mieszamy z jogurtem, doprawiamy solą, pieprzem i dwiema łyżkami oliwy z oliwek. Gyros podajemy w podgrzanej tortilli z dodatkiem sosu jogurtowego oraz ogórkami i pomidorami pokrojonymi w plastry. Zabieganym polecamy również gotowe, przyprawione mięso do gyrosa.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5