Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Kaczka nadziewana ananasem i rodzynkami

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Kaczkę natrzyj od zewnątrz i wewnątrz solą oraz pieprzem i odstaw ją na 2 godziny w chłodne miejsce. Ananasa pokrój w kostkę, cebulę posiekaj. Jabłko pokrój na ćwiartki i usuń z nich gniazda nasienne. 
    2. Na patelni rozgrzej masło i przesmaż na nim cebulę do zeszklenia, następnie dodaj jabłko, rodzynki, a na końcu ananasa, dopraw solą, tymiankiem oraz pieprzem i duś całość około 3 minut. 
    3. Przestudzonym farszem napełnij kaczkę, zepnij ją wykałaczką lub zszyj nicią, a następnie wstaw na 1,5 godziny do nagrzanego do 180°C piekarnika. Co kilkanaście minut polewaj ją przygotowanym bulionem, a następnie sosem wytwarzającym się w trakcie pieczenia. 
    4. Z powstałego z pieczenia kaczki sosu zbierz tłuszcz i przecedź go przez sito do rondelka, dodaj śmietanę i dopraw solą oraz pieprzem do smaku. 

    Upieczoną kaczkę podziel na porcje i podawaj razem z upieczonym farszem i sosem.

    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    0 głosów