Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Kaczkę natrzyj od zewnątrz i wewnątrz solą oraz pieprzem i odstaw ją na 2 godziny w chłodne miejsce. Ananasa pokrój w kostkę, cebulę posiekaj. Jabłko pokrój na ćwiartki i usuń z nich gniazda nasienne.
- Na patelni rozgrzej masło i przesmaż na nim cebulę do zeszklenia, następnie dodaj jabłko, rodzynki, a na końcu ananasa, dopraw solą, tymiankiem oraz pieprzem i duś całość około 3 minut.
- Przestudzonym farszem napełnij kaczkę, zepnij ją wykałaczką lub zszyj nicią, a następnie wstaw na 1,5 godziny do nagrzanego do 180°C piekarnika. Co kilkanaście minut polewaj ją przygotowanym bulionem, a następnie sosem wytwarzającym się w trakcie pieczenia.
- Z powstałego z pieczenia kaczki sosu zbierz tłuszcz i przecedź go przez sito do rondelka, dodaj śmietanę i dopraw solą oraz pieprzem do smaku.
Upieczoną kaczkę podziel na porcje i podawaj razem z upieczonym farszem i sosem.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5