Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Możemy dodać fasolę gotowaną lub z puszki, cząstki kalafiora lub brokuła, cukinię, pół łyżeczki suszonej bazylii, ćwierć łyżeczki suszonego rozmarynu, liść laurowy. Warzywa myjemy, jeśli trzeba obieramy i kroimy.
- W głębokim rondlu rozgrzewamy masło z oliwą. Podsmażamy cebulę, aż się lekko zarumieni. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i ziemniaki, mieszamy i smażymy około 5 minut. Dodajemy pokrojony seler i fasolkę szparagową, smażymy dalej 3-5 minut. Następnie dodajemy cukinię, poszatkowaną kapustę i posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek. Smażymy jeszcze chwilę i wrzucamy pokrojone pomidory. Zalewamy wywarem ugotowanym na kurczaku. Teraz możemy dodać ewentualnie kalafior, brokuły, fasolę. Wkładamy do zupy zioła w saszetce i wszystko razem gotujemy 1-1,5 godziny od czasu do czasu mieszając. Przyprawiamy do smaku.
Jest to przepis na gęstą całoroczną zupę jarzynową. W podobny sposób możemy gotować lekką zupę z warzyw wiosennych. Jeżeli zamiast wywaru używamy wody, to możemy dodać kostki rosołowe.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5