Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Łopatka pieczona z jabłkami i pomarańczami

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Wymieszaj w miseczce posiekany czosnek, musztardę, 1 łyżeczkę miodu i 1 łyżkę oliwy. Łopatkę przypraw solą, pieprzem, a następnie natrzyj przygotowaną marynatą i odstaw na 2 godz. w chłodne miejsce. Po tym czasie wstaw ją na 20 min do nagrzanego do 200°C piekarnika.
    2. W tym czasie pokrój jabłka w ósemki, usuń gniazda nasienne. Pomarańcze obierz ze skórki, usuń białe części i podziel na cząstki. Po 20 min pieczenia łopatki zmniejsz temp. do 160°C i piecz ją kolejne 30 min.
    3. Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę i przesmaż jabłka. Kiedy się lekko zrumieni dodaj pozostały miód, wymieszaj i poczekaj, aż się lekko skarmelizuje. Dodaj pomarańcze i przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Po minucie sos będzie gotowy. Łopatkę podawaj pokrojoną w plastry, z sosem i owocami.
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    2 głosy