Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Wymieszaj w miseczce posiekany czosnek, musztardę, 1 łyżeczkę miodu i 1 łyżkę oliwy. Łopatkę przypraw solą, pieprzem, a następnie natrzyj przygotowaną marynatą i odstaw na 2 godz. w chłodne miejsce. Po tym czasie wstaw ją na 20 min do nagrzanego do 200°C piekarnika.
- W tym czasie pokrój jabłka w ósemki, usuń gniazda nasienne. Pomarańcze obierz ze skórki, usuń białe części i podziel na cząstki. Po 20 min pieczenia łopatki zmniejsz temp. do 160°C i piecz ją kolejne 30 min.
- Na patelni rozgrzej pozostałą oliwę i przesmaż jabłka. Kiedy się lekko zrumieni dodaj pozostały miód, wymieszaj i poczekaj, aż się lekko skarmelizuje. Dodaj pomarańcze i przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Po minucie sos będzie gotowy. Łopatkę podawaj pokrojoną w plastry, z sosem i owocami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5