Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Polędwiczkę wieprzową oczyść z błon i przypraw solą i pieprzem. Pieczarki pokrój na paski, przesmaż 2-3 min na patelni na maśle, do momentu, aż odparuje z nich woda. Następnie dopraw je solą oraz pieprzem i zmiksuj lub zmiel, odstaw do wystudzenia.
- Polędwiczkę obsmaż na mocno rozgrzanej oliwie po ok. 1 min z każdej strony i odstaw. Na desce do krojenia ułóż plastry szynki i posmaruj je pastą grzybową. Polędwiczkę posmaruj musztardą, połóż na szynkę i ściśle zawiń ją wokół polędwiczki. Ciasto francuskie rozwiń , wytnij prostokąt, posmaruj roztrzepanym jajkiem połóż na nim polędwiczkę i ją zawiń, mocno ściskając brzegi ciasta. Wierzch ciasta posmaruj pozostałym żółtkiem i wstaw na 35-40 min do nagrzanego do 180°C piekarnika.
- Ziemniaki i selera obierz i pokrój w kostkę. Warzywa zalej osoloną wodą tak by lekko je przykrywała. Całość gotuj do miękkości ok. 20 min. Warzywa odcedź, zmiksuj lub utłucz z dodatkiem pozostałej łyżki masła i śmietany. Wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Mięso podawaj pokrojone w plastry z dodatkiem puree i ulubionych warzyw.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5