Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Kaczkę podziel na cztery części, przypraw solą oraz pieprzem i odstaw na 2 godz. w chłodne miejsce. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej oliwę, a następnie przesmaż na niej kaczkę na rumiano ze wszystkich stron. Odlej nadmiar tłuszczu, dodaj cebulę, wymieszaj, a kiedy się zeszkli, wsyp czosnek i majeranek. Po 5 min wlej wino, przykryj patelnię pokrywką i duś całość pod przykryciem ok. 15 minut.
- Następnie dodaj pomidory i duś dalej przez ok. 1 godzinę co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodaj oliwki, dopraw całość solą oraz pieprzem i duś dodatkowe 15 min. Kaczkę podawaj z kluseczkami i ulubionymi dodatkami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5