Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Mięso oprósz solą oraz pieprzem i odstaw na 2 godz. w chłodne miejsce. Czosnek i cebulę posiekaj. Marchewkę obierz i pokrój na plasterki, cukinię pokrój w kostkę. Pomidory koktajlowe pokrój na ćwiartki.
- Na patelni rozgrzej oliwę. Mięso obtocz w mące i obsmaż na rumiano z każdej strony. Dodaj cebulę, a po 3 min czosnek i wymieszaj. Smaż chwilę, nie dopuszczając do zrumienienia warzyw i wlej wino. Po 5 min, kiedy wino odparuje, dodaj marchewkę oraz cukinię, przypraw solą i pieprzem, podlej częścią bulionu, a następnie przykryj i duś na małym ogniu ok. 30 min. W miarę odparowywania sosu podlewaj pozostałym bulionem.
- Następnie dodaj pomidory i duś całość dodatkowe 15 min. Na końcu jeszcze raz dopraw danie do smaku solą oraz pieprzem. Łopatkę podawaj z ziemniakami, z dodatkiem sosu i z warzywami.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5