Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Następnie przepuść przez praskę lub dokładnie utłucz na puree i odstaw do wystudzenia.
- Na patelni rozgrzej masło i zeszklij na nim cebulę oraz czosnek. Dodaj mięso, dopraw całość do smaku solą oraz pieprzem i smaż około 10 min. Na minutę przed końcem smażenia dodaj natkę pietruszki. Farsz odstaw do wystudzenia.
- Do ziemniaków dodaj jajko, mąkę i wyrób na jednolitą masę. Uformuj z niej wałek o średnicy 8-10 cm i wycinaj z niego plastry o grubości ok. 2 cm. Na każdy nałóż porcję farszu i uformuj kulki. Wrzucaj je do mocno rozgrzanego oleju i smaż na rumiano ok. 1-2 min. Podawaj z dodatkiem warzyw.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5