Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Oliwę (2 łyżki zostaw do łososia) zmiksuj z pistacjami, szczypiorkiem i czosnkiem na jednolitą masę. Dopraw sokiem z połowy cytryny, solą oraz pieprzem, wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce.
- Z łososia zdejmij skórę, podziel mięso na osiem części, dopraw solą, pieprzem, pozostałym sokiem z cytryny oraz oliwą i wstaw na 15 min do nagrzanego do 170° C piekarnika. W tym czasie przygotuj bliny.
- Wszystkie składniki za wyjątkiem oleju zmiksuj w misce na puszystą masę.
- Na rozgrzanym oleju usmaż 4 bliny z obydwu stron na rumiano. Na każdego blina połóż ozdobnie po dwa kawałki łososia i udekoruj całość sosem pistacjowym.
Bliny:
125 g mąki
pół łyżeczki cukru
pół łyżeczki sody lub proszku do pieczenia
pół łyżki roztopionego masła
70 ml mleka
jajko
2 łyżki oleju
sól
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5