Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Kaczkę natrzyj z zewnątrz i wewnątrz solą i pieprzem, a od środka dodatkowo majerankiem. Do środka kaczki włóż pokrojone na ćwiartki jabłka wymieszane z łyżką cukru i oleju i zepnij ją wykałaczkami, odstaw na min. 2 godz. w chłodne miejsce.
- Kaczkę wstaw na 1,5-2 godz. do nagrzanego do 180°C piekarnika. Co kilkanaście minut podlewaj ją ciepłą, przegotowaną wodą, a następnie sosem, który powstanie w trakcie pieczenia.
- Po upieczeniu z wierzchniej warstwy sosu odlej tłuszcz, a pozostały płyn jeżeli jest go za mało, uzupełnij wodą, aby było go razem ok. 500 ml. Dodaj do niego śmietanę i chleb, zmiksuj, zagotuj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5