Biedronka

Pobierz aplikację i oszczędzaj!

biedronka home

Twój sklep

Wybierz swój sklep
i sprawdź aktualną ofertę

Twoje ostatnie lokalizacje:

    Kaczka pieczona po poznańsku

    Składniki:

    dodaj do listy zakupowej

    Sposób przyrządzania:

    1. Kaczkę natrzyj z zewnątrz i wewnątrz solą i pieprzem, a od środka dodatkowo majerankiem. Do środka kaczki włóż pokrojone na ćwiartki jabłka wymieszane z łyżką cukru i oleju i zepnij ją wykałaczkami, odstaw na min. 2 godz. w chłodne miejsce.
    2. Kaczkę wstaw na 1,5-2 godz. do nagrzanego do 180°C piekarnika. Co kilkanaście minut podlewaj ją ciepłą, przegotowaną wodą, a następnie sosem, który powstanie w trakcie pieczenia.
    3. Po upieczeniu z wierzchniej warstwy sosu odlej tłuszcz, a pozostały płyn jeżeli jest go za mało, uzupełnij wodą, aby było go razem ok. 500 ml. Dodaj do niego śmietanę i chleb, zmiksuj, zagotuj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    1 głos