-
Zasady zdrowego żywienia w XXI wieku
Zdrowe żywienie polega na dostarczaniu organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych we właściwych proporcjach.
Dietetyk
radzi -
Części tuszy mięsa wieprzowego
W zależności od części tuszy, mięso wieprzowe zawiera różną ilość białka, tłuszczu i energii. Do najchudszych rodzajów, o kaloryczności podobnej do mięsa z uda kurczaka, należy polędwica i schab środkowy.
Dietetyk
radzi -
Zalety spożywania mięsa wołowego
Mięso wołowe jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka i witamin z grupy B, zwłaszcza B3 (niacyny) oraz B12.
Dietetyk
radzi -
Owoce morza jako źródło składników
Owoce morza są nie tylko bardzo smacznym, ale również wartościowym źródłem składników odżywczych. Są bogate w witaminy (B12, E i PP) i składniki mineralne.
Dietetyk
radzi -
Przesolona zupa
Przesoloną zupę możemy uratować, jeżeli wrzucimy do niej dwa surowe ziemniaki, zagotujemy zupę i po 10 min je wyjmiemy.
Kuroniowie
radzą