Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Ponakłuwaj bakłażana widelcem i piecz przez 30 min. Obierz ze skóry.
- Rozgrzej oliwę na dużej patelni na średnim ogniu, dodaj cebulę i czosnek i gotuj do miękkości. Dodaj mięso, cynamon, oregano. Kiedy mięso się zarumieni, wlej przecier. Po chwili dodaj posiekany miąższ bakłażana i pomidorów. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 min, aż sos się zagęści. Dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj zioła i odstaw do ostygnięcia.
- Sos beszamelowy: roztop masło w rondelku, dodaj mąkę, wymieszaj za pomocą rózgi. Dodaj powoli mleko, cały czas mieszając. Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz pokruszonym serem. Napełnij pomidory sosem mięsno-pomidorowym, zostaw miejsce na drugi sos. Dopełnij beszamelem. Piecz, aż pomidory będą miękkie przez 25 min.
Porcja dla 4 osób
Przepis specjalnie dla Klientów Biedronki przygotował Jakub Kuroń.
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5