Gęś z sosem jabłkowo-musztardowym
Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Gęś dopraw dokładnie solą i pieprzem. Natrzyj zmiażdżonym czosnkiem i majerankiem, odstaw na minimum 2 godziny, aby mięso przeszło przyprawami. Przełóż do naczynia do zapiekania i obłóż jabłkami. Piecz około 2 godzin w piekarniku nagrzanym do 175°C (czas pieczenia dla 2-kilogramowej gęsi).
- W rondelku rozgrzej masło. Kiedy zacznie się pienić, dodaj cebulę i smaż do zeszklenia (5 minut). Wsyp mąkę i lekko przyrumień przez 2-3 minuty. Następnie wlej wywar, dokładnie rozprowadź mąkę. Dodaj miód, musztardę i zagotuj. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj 10 minut.
- Kiedy gęś się upiecze, zlej z brytfanny powstały sos wraz z jabłkami. Dodaj do bazy sosu i dokładnie zmiksuj za pomocąblendera. Gotuj jeszcze 5 minut, dopraw solą i pieprzem. Gęś podawaj z ziemniaczanymi racuszkami i sosem.
Składniki na sos:
- 1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 2 łyżki miodu
- 100 g musztardy
- 500 ml wywaru warzywnego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5