Mazurek
Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Wymieszaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, sól oraz cukier puder. Dodaj zimne masło, posiekaj nożem. Dodaj żółtka i szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę, owiń ją folią i włóż do lodówki na minimum 30 minut, po czym rozwałkuj na cienki placek. Wyłóż nim formę, wcześniej posmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą. Z pozostałego ciasta uformuj wałeczki i wyłóż nimi brzegi. Spód nakłuj widelcem w kilku miejscach. Piecz 20 minut w temperaturze 190°C.
- W rondelku wymieszaj kandyzowaną skórkę pomarańczową, konfiturę oraz 50 ml wody. Duś na małym ogniu 10 minut, często mieszając. Upieczony spód odstaw do wystygnięcia, a następnie rozprowadź na nim masę kajmakową. To samo zrób z masą pomarańczową. Posyp wierzch kruszonymi orzechami.
- Udekoruj kleksami z białej i ciemnej czekolady rozpuszczonych osobno w kuchence mikrofalowej z 1 łyżką masła.
Składniki na mase:
- 100 g skórki pomarańczowej
- 250 g konfitury pomarańczowej (lub brzoskwiniowej)
- 1 puszka masy kajmakowej
- 60 g kruszonych orzechów włoskich
- 100 g białej czekolady
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5