Pieczona biała kiełbasa z sosem chrzanowym
Składniki:
dodaj do listy zakupowejSposób przyrządzania:
- Kiełbasę nakłuj wykałaczką w kilku miejscach. Ułóż w naczyniu żaroodpornym razem z cebulą pokrojoną w ćwiartki, zmiażdżonym czosnkiem, liściem laurowym i zielem angielskim. Polej olejem, dopraw solą i pieprzem. Piecz 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
- W rondelku rozpuść masło, zeszklij na nim posiekaną cebulę i czosnek. Wlej wywar oraz śmietankę, dodaj chrzan. Kiedy całość się zagotuje, zmniejsz ogień do minimum i gotuj 10 minut. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w 70 ml wody, po czym wlej do sosu, ciągle mieszając. Dopraw solą i pieprzem.
- Kiełbasę podawaj polaną sosem, na puree ziemniaczanym.
Składniki na sos:
- 3 łyżki chrzanu
- 150 ml śmietanki 30%
- 300 ml wywaru warzywnego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 ząbek czosnku
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5