-
0 głosów
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Arjamolho
Arjamolho to tradycyjna, podawana na zimno zupa z pomidorów i chleba, popularna na południu Portugalii. Smakiem i sposobem przygotowania przypomina...
-
0 głosów
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Orzeźwiający koktajl ananasowo-bananowy
Ananasa pokrój w kostkę, włóż do foliowego woreczka i zamroź. Zimnego ananasa zmiksuj z bananem i sokiem pomarańczowym na...
-
0 głosów
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Pudding z miodem i oliwą
Jajka wbij do dużej miski i dobrze ubij z dodatkiem cukru, cynamonu i skórki cytrynowej. Dodaj oliwę i miód, po czym ubij całość. ...
-
0 głosów
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Mus z białej czekolady i marakui
Herbatniki zmiksuj z masłem przy pomocy blendera. Mieszaniną wyłóż dno 8 szklanek lub pucharków. Odłóż 8 łyżek pulpy z marakui,...
-
0 głosów
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Pieczona kaczka z sosem pomarańczowym
Do garnka wlej 500 ml wody. Dodaj 6 zmiażdżonych ząbków czosnku, liście laurowe, seler, kurkumę i sól. Doprowadź do wrzenia i gotuj pod...
-
0 głosów
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Kurczak w sosie pomidorowym z ciecierzycą
Na dużej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej kurczaka. Odłóż go na talerz, a na patelnię dodaj cebulę i pora. Smaż na średnim ogniu, aż się...
-
0 głosów
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Grillowane żeberka z warzywami
Żeberka dopraw niewielką ilością soli. Wymieszaj ze sobą musztardę, cukier oraz pastę paprykową. Powstałą pastą natrzyj mięso i zawiń je w folię...
-
0 głosów
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Grill w iberyjskim stylu
4 kiełbaski ułóż obok siebie i nadziej je na 2 patyczki do szaszłyków. To samo zrób z pozostałymi 4 kiełbaskami. Ułóż je na...
-
0 głosów
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Dorada pieczona w soli z sosem romesco
Romesco to klasyczny hiszpański sos przygotowywany przez rybaków z północnowschodniej Hiszpanii. Zwykle podaje się go do ryb. ...
-
0 głosów
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Smażony tuńczyk z sałatką z pomidorów i fasoli czarne oczko
Fasolę odsącz na sicie, wypłucz pod bieżącą zimną wodą i umieść w misce. Dodaj pomidory, czosnek i szczypiorek. Dopraw solą i pieprzem, polej 2 łyżkami...