-
0 głosów
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Feijoada à portuguesa
Mięso zrumień na rozgrzanej oliwie. Dopraw szczyptą soli, dodaj kiełbasę, boczek i cebulę. Wymieszaj i smaż, aż cebula zmięknie. Dodaj marchew i liść...
-
1 głos
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Jeleń duszony w soku jabłkowym (4 porcje)
Na dużej patelni rozgrzej 2/3 masła. Dodaj mięso i smaż je, aż będzie rumiane z każdej strony. Warzywa pokrój na kawałki odpowiadające wielkością...
-
1 głos
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Crema all’arancia KREM POMARAŃCZOWY
Sok z pomarańczy podgrzej do temperatury 80°C. Dodaj skórkę z pomarańczy. Żółtka zmiksuj na gładką masę z połową cukru i skrobią...
-
0 głosów
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Kotleciki jagnięce z puree ziemniaczanym z kurkami i porem
Ziele angielskie zmiażdż wierzchem noża i przełóż do dużej miski. Dodaj pozostałe składniki marynaty: cebulę, natkę, miętę, ostrą paprykę oraz...
-
1 głos
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Zupa caldo verde z jarmużem i chorizo
Obierz ziemniaki i włóż je do miski z wodą. Obierz i posiekaj cebulę i czosnek. Podsmaż cebulę na kilku łyżkach oliwy, dodaj szczyptę soli i...
-
0 głosów
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Sałatka z ośmiornicą
W garnku umieść zamrożoną ośmiornicę, całą cebulę, listek laurowy i ostrą papryczkę. Przykryj pokrywką i zagotuj. Gotuj ośmiornicę, aż cebula zmięknie, a...
-
1 głos
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Gulasz cielęcy
W garnku rozgrzej oliwę, dodaj mięso i smaż je na dużym ogniu przez 6-8 minut, aż się przyrumieni z każdej strony. Dopraw je solą, zmniejsz ogień, dodaj...
-
2 głosy
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Chrupiąca flądra z sosem tatarskim
Z flądry wytnij fileciki. Mąkę wymieszaj z solą, pieprzem i papryką. Obtocz w niej kawałki ryby i smaż je w głębokim tłuszczu po 2-3 min, aż flądra będzie...
-
0 głosów
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Sałatka z ziemniaków i makreli
Ziemniaki umyj i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź je i obierz, a następnie umieść w dużej misce. Dodaj koperek, dymkę, kapary i odsączone filety z...
-
1 głos
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Grzanki z nektarynkowo-truskawkową salsą
Owoce pokrój w małą kostkę. Skrop sokiem z cytryny, wymieszaj z miodem i posiekaną bazylią. Kromki pieczywa opiecz na chrupko, posmaruj...