-
1 głos
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Golonka z zasmażaną kapustą
Kapustę przelej na sitku wrzątkiem. Smaż wraz z cebulą i jabłkiem na maśle, aż się przyrumieni. Dodaj sos z opakowania golonki, liść laurowy, przykryj i...
-
0 głosów
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Dawne lody z owocami
Mleko wymieszaj z cukrem, cukrem wanilinowym i skrobią ziemniaczaną. Wstaw na średni ogień i gotuj mieszając, aż zgęstnieje. Odstaw do wystudzenia,...
-
1 głos
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Befsztyk z ziemniaczanym purée
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, przeciśnij przez praskę do ziemniaków lub zetrzyj na tarce. Dodaj śmietankę i wymieszaj. Mięso lekko...
-
1 głos
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Befsztyk staropolski
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Grzyby przesmaż na patelni na 1 łyżce masła. Przypraw je solą, pieprzem i rozmarynem. Na dużej patelni...
-
1 głos
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Babka nadziewana
Masło utrzyj z cukrem na gładką masę (najlepiej przy pomocy miksera). Żółtka oddziel od białek i stopniowo, stale mieszając dodawaj je do...
-
2 głosy
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
„Smoothie bowl” z melonem i bananem
Melona przekrój na pół, wyjmij pestki i wydrąż część miąższu. Zmiksuj go z bananami (mogą być uprzednio zamrożone) i jogurtem naturalnym....
-
2 głosy
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Zimowa sałatka z pieczonymi warzywami
Buraki w skórkach owiń folią aluminiową, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C, piecz ok. 25 minut, do miękkości. Równocześnie wstaw...
-
2 głosy
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Krem z buraków i jabłek
Buraki (ze skórką) owiń folią aluminiową, piecz w temperaturze 200°C, aż będą miękkie (ok. 25 minut). Obierz ze skórki. W garnku...
-
1 głos
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Świąteczna sałatka ziemniaczana
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, lekko ostudź i obierz. Buraki i ziemniaki pokrój w dużą kostkę, cebulę i korniszony drobno posiekaj. Warzywa...
-
1 głos
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Makowiec na ciepło z lodami straciatella
Makowiec podziel na porcje i podgrzej w piekarniku w temperaturze 160 stopni przez 8 minut. Miętę potnij na cienkie paski. Ciasto ułóż na...