-
0 głosów
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Kaszanka zapiekana z papryką, podana z ziemniakiem i serem
Ziemniaki w „mundurkach” obgotuj około 15-17 minut w osolonym wrzątku, powinny lekko zmięknąć. Odstaw, aby całkowicie przestygły. Następnie za...
-
0 głosów
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Zawijaski z karkówki otulone bekonem
Ziemniaki umyj, ugotuj w osolonej wodzie i odstaw do wystudzenia. Plastry mięsa rozbij lekko tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą, żeby nie kaleczyć...
-
0 głosów
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Gulasz z szynki z pieczoną papryką i jarmużem
Piekarnik rozgrzej do 200°C. Paprykę skrop oliwą, dopraw solą, pieprzem, zawiń w folię aluminiową i piecz przez 30 min. Następnie odstaw, aż...
-
5 głosów
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Roladki ze schabu faszerowanego żurawiną
Żurawinę zagotuj w 100 ml wody i odstaw na 1 godzinę. Kotlety cienko rozbij, oprósz solą i pieprzem. Żurawinę odsącz na sicie. Na każdym sznyclu...
-
1 głos
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Suflet pomarańczowy 4 porcje
Naczynka wysmaruj masłem, ścianki obsyp cukrem. W garnuszku rozgrzej masło, dodaj mąkę, rozmieszaj. Wlej mleko, dokładnie wymieszaj trzepaczką i gotuj, aż...
-
1 głos
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Karczek duszony
Kotlety rozbij i posyp większą częścią przypraw, jajka rozmieszaj z pozostałymi przyprawami. Zapanieruj kotlety w mące, a następnie w...
-
0 głosów
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Ryż jaśminowy smażony z ośmiornicą i warzywami
Ryż ugotuj na sypko w lekko osolonej wodzie wg wskazówek podanych na opakowaniu, po czym przełóż do miski. Ośmiornicę gotuj 50 min w wodzie...
-
0 głosów
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Schab duszony z suszonymi owocami, ryżem curry i lekką sałatką z rukoli
Schab pokrój na 4 lub 5 plastrów. Lekko rozklep za pomocą tłuczka, najlepiej przez folię spożywczą. Zamarynuj w sosie sojowym, czosnku,...
-
1 głos
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Racuszki jabłkowe
Umyte jabłka zetrzyj (ze skórką) na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj z jajkami. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sól,...
-
2 głosy
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Kaczka faszerowana morelami i pikantnym mięsem mielonym, podana z kaszą gryczaną z żurawiną
Piekarnik nagrzej do 180°C. Kaczkę natrzyj dokładnie solą i pieprzem, w środku i na zewnątrz. W misce wymieszaj mięso mielone, morele, jajko,...