-
0 głosów
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Burrata z pomidorkami
Pomidorki ponacinaj na czubkach i zanurz we wrzątku na 1 minutę. Następnie przełóż do zimnej wody i obierz ze skórek. Na talerzach...
-
0 głosów
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Spaghetti aglio e olio
Makaron wrzuć do posolonego wrzątku. Na zimną patelnię wlej oliwę, dodaj czosnek oraz papryczkę i postaw na dużym ogniu. Kiedy czosnek się przyrumieni,...
-
1 głos
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Zapiekanka z bakłażanów
Plastry bakłażana obsmaż kolejno w głębokim oleju, odłóż na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Odstaw do wystygnięcia. Na...
-
0 głosów
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Semifreddo
Połowę cukru rozpuść na patelni i podgrzewaj na małym ogniu, aż zbrązowieje. Dodaj orzechy laskowe i mieszaj przez chwilę, by pokryły się karmelem, po...
-
2 głosy
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Pizza Romana
Drożdże rozpuść w 550 ml letniej wody. Dodaj 40 ml oliwy, 1 łyżeczkę soli oraz mąkę i zagnieć ciasto. Wyrabiaj je, aż będzie gładkie i jednolite. ...
-
0 głosów
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Dorada z pieca z grillowanymi warzywami
Doradę ułóż na desce, ostrym nożem natnij tuż pod głową i odetnij wierzchni filet od kręgosłupa. Nie odcinaj go całkowicie, pozostaw ok....
-
1 głos
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Tortellini w rosole
Kurczaka umyj, wytnij piersi i odłóż je do lodówki (przydadzą się do kurczaka w Gorgonzoli). Resztę kurczaka przekrój na pół i...
-
0 głosów
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Wątróbka po wenecku
Wątróbki opłucz i oczyść. Na oliwie zrumień cebulę aż się zarumieni, dodaj anchois z rolowane z kaparami i wątróbki. Smaż 2 minuty, po czym...
-
0 głosów
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Deska wędlin
Plasterki wędlin ułóż w ozdobny sposób na desce lub paterze. Udekoruj oliwkami, podawaj z półbagietką, paluszkami grissini lub...
-
0 głosów
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Flaki po mediolańsku
Na dużej patelni podsmaż na maśle pancettę, cebulę, seler i marchew. Dodaj liście laurowe, sól, pieprz oraz pomidory. Duś minutę, po czym dodaj...