-
0 głosów
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Koszyczki z awokado
Awokado przekrój wzdłuż na pół, wyjmij pestkę, łyżką wyjmij mniej więcej połowę miąższu ze środka. Pokrój w kostkę. Pomidory i...
-
0 głosów
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Perliczka duszona w śmietanie z rodzynkami
Połóż perliczkę na desce piersiami do dołu. Za pomocą nożyczek do drobiu, wytnij wypukłą kość, która przechodzi przez środek grzbietu...
-
0 głosów
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Mule w pomidorach
Mule wyłóż na durszlak, posegreguj wyrzucając sztuki z otwartą lub ukruszoną skorupką (wszystkie muszą być szczelnie zamknięte). Umyj dokładnie pod...
-
0 głosów
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Grillowany pstrąg z cytrynowo - oliwkowym sosem
Ukośnie natnij skórkę pstrągów. Ryby przypraw solą i pieprzem. Każdą nafaszeruj ½ pęczka natki pietruszki (całymi gałązkami), kilkoma...
-
0 głosów
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Surówka z selera i winogron bezpestkowych
Seler obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, winogrona przekrój na połówki, jabłka pokrój w słupki. Wymieszaj z majonezem i...
-
1 głos
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Bacalhau com natas - Dorsz zapiekany ze śmietaną
Bacalhau com natas jest jednym z najbardziej znanych zarówno w Portugalii, jak i na świecie dań przygotowywanych z suszonego dorsza bacalhau. Kremowy...
-
0 głosów
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Caldeirada de bacalhau - Caldeirada z dorsza
W garnku ułóż warstwami (w tej kolejności) cebulę i czosnek, ziemniaki, pomidory i paprykę oraz rozdrobnionego dorsza. Każdą warstwę podlej oliwą i...
-
0 głosów
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Bacalhau à Lagareiro - Dorsz à Lagareiro
Ziemniaki umyj, przełóż do garnka, zalej wodą i dopraw solą. Gotuj do miękkości. Płaty dorsza dokładnie osusz, a następnie grilluj na dobrze...
-
0 głosów
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Bacalhau à Bras - Dorsz à Bras
Oto pierwszy z 365 znanych podobno w Portugalii przepisów na suszonego dorsza bacalhau.Danie to jest prawdziwą specjalnością Lizbony. Po raz pierwszy...
-
0 głosów
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Kaczka miodowa pieczona z ziemniakami, burakami i rozmarynem
Wyjmij kaczkę z lodówki, na 2 godz. przed pieczeniem, aby nabrała temperatury pokojowej. Włóż do naczynia do zapiekania. Buraki zalej wodą i...