-
0 głosów
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Pierogi z wątróbką i kaszą gryczaną
Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, jajko i olej. Składniki wymieszać, dolewając powoli ok. 1 szklanki wody, a następnie zagnieść luźne ciasto....
-
0 głosów
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Golonka faszerowana
Golonkę zalać wodą, dodać majeranek, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Gotować około 90 minut, aż z mięsa będzie można wyjąć...
-
0 głosów
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Piersi z gęsi podane z jabłkami w cieście z żurawiną
Piersi z gęsi oddzielić nożem od kości, skórę ponacinać nożem w kratkę. Skropić olejem, natrzeć solą i pieprzem, obłożyć rozmarynem, czosnkiem,...
-
0 głosów
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Perliczka w pomarańczach i miodzie z kaszą jaglaną
Perliczkę położyć na desce piersiami do góry. Za pomocą nożyczek do drobiu wyciąć z obu stron mostek. Odwrócić perliczkę i docisnąć do...
-
0 głosów
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Kaczka po staropolsku à la Zosia
Kaczkę dokładnie umyć i namoczyć przez ok. 12 godzin w wodzie z solą (1 czubata łyżka soli na 1 litr wody). Wyjąć z wody, dokładnie osuszyć, po czym...
-
2 głosy
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Gulasz pachnący jałowcem i grzybami
Mięso doprawić solą oraz pieprzem i zamarynować w ginie, jałowcu, rozmarynie,czosnku i 1 łyżce oleju. Odstawić na 2-3 godziny.W garnku rozgrzać masło z...
-
0 głosów
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Gulasz Strogonow z dzika
Mięso doprawić solą oraz pieprzem i zamarynować w occie z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego, ziaren jałowca oraz czosnku. Odstawić na 2-3...
-
1 głos
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Kluski śląskie w sosie z żeberek z pieczarkami
Mięso przyprawić solą, pieprzem oraz papryką, podsmażyć z obu stron na złoto. Pieczarki i cebulę podsmażyć na maśle, dodać do żeberek. Wlać bulion, dodać...
-
1 głos
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Schab faszerowany czosnkiem ze śliwkami w czerwonym winie
W schabie za pomocą wąskiego noża wykonać od góry kilka kieszeni do faszerowania. Mięso natrzeć solą i pieprzem, odstawić na 2-3 godziny. Ząbki...
-
0 głosów
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Śmietankowy królik z pieczonymi ziemniaczkami
Pieczarki umyć, osuszyć i podsmażyć w całości na części masła (1 łyżkę zostawić do ziemniaków). Królika w razie potrzeby podzielić na części...