-
0 głosów
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Sałatka z ośmiornicy, ziemniaków i oliwek
Do dużego garnka nalej ok. 2,5 litra wody. Wrzuć do niej cebulę, marchewkę, seler naciowy, liście laurowe, wlej wino i zagotuj. Kiedy zacznie wrzeć, dodaj...
-
0 głosów
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Makaron Cacio e Pepe
Ten niesamowicie prosty przepis wywodzi się z kuchni rzymskiej. Danie składa się z zaledwie trzech składników, ważne więc, aby były one możliwie jak...
-
0 głosów
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Zupa krem z cukinii
Zupa krem to szybkie i bardzo proste do przygotowania danie. Najlepiej przyrządzić je z sezonowych warzyw - latem na przykład z cukinii - i doprawić miętą...
-
0 głosów
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Tarta ze szpinakiem i Ricottą
To wywodzące się z okolic Genui i popularne w całej Ligurii danie przygotowuje się nie tylko ze szpinaku, ale także botwinki i karczochów. Wersję...
-
0 głosów
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Risotto z kurkami i gorgonzolą
Risotto jest tak samo popularne na północy Włoch, jak makaron na południu. Można je bez wysiłku przygotować w zaledwie pół godziny, pamiętając...
-
0 głosów
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Parmigiana di melanzane
Parmigiana di melanzane to jedno z najbardziej znanych dań kuchni włoskiej. Tak jak większość tradycyjnych przepisów, tak i ten ma dużo regionalnych...
-
0 głosów
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Jesiotr na plackach cukiniowych z sosem z rukoli
Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posól, odstaw na kwadrans, odciśnij nadmiar wody. Wymieszaj z jajkami, mąką i szczypiorkiem. Przypraw....
-
1 głos
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Wrapy z łososiemi domowym sosem czosnkowym
Łososia pokrój w ok. 3 cm kostkę, natrzyj oliwą, przypraw i usmaż na patelni grillowej. (czas trawania 10 min) Do wysokiego naczynia wbij jajko...
-
0 głosów
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Lemoniada winogronowa
Winogrona zmiksuj, przetrzyj przez sitko, aby pozbyć się resztek skórek. Wymieszaj z cukrem, wlej do szklanki. Do każdej szklanki...
-
0 głosów
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Miodowy kurczak z sałatką z cieciorki, grillowanej papryki i cukinii
Ciecierzycę opłucz pod bieżącą wodą na sicie. Przełóż do garnka, zalej wodą 10 cm ponad poziom nasion. Odstaw na noc, minimum 12 godzin. Zanim...