-
0 głosów
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Kotleciki jagnięce z puree ziemniaczanym z kurkami i porem
Ziele angielskie zmiażdż wierzchem noża i przełóż do dużej miski. Dodaj pozostałe składniki marynaty: cebulę, natkę, miętę, ostrą paprykę oraz...
-
0 głosów
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Pomidorowa zapiekanka z bakłażanem
Bakłażana pokrój w ok. 1 cm plastry. Skrop oliwą i usmaż na patelni grillowej, posól. Pomidory pokrój w plastry. Na blaszce do...
-
0 głosów
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Owocowe tiramisu
Tirami sù znaczy po włosku obudź mnie lub poderwij mnie! Ten najbardziej chyba znany na świecie włoski deser potrafi rzeczywiście obudzić wszystkie...
-
1 głos
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Flaki po rzymsku
Flaki jada się w wielu włoskich regionach – i każdy z nich ma swój własny, tradycyjny sposób ich przyrządzania. Niezależnie jednak od...
-
0 głosów
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Bruschetta z pastą z wątróbek i dżemem figowym
Bazą każdej bruschetty jest opieczona (najlepiej nad ogniem) kromka pieczywa. W najprostszej wersji wystarczy natrzeć ją czosnkiem i skropić odrobiną oliwy,...
-
0 głosów
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Kotlety jagnięce Alla pizzaiola
Alla pizzaiola to wywodzący się z południa Włoch sposób przygotowania mięsa polegający na jego krótkim duszeniu w sosie pomidorowym....
-
0 głosów
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Ossobuco z kurkami
Klasyczne mediolańskie ossobuco (dosłownie: kość z dziurą) podawane jest z żółtym risotto barwionym szafranem oraz z gremolatą – posypką ze...
-
0 głosów
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Roladki z szynki z serem i rukolą
Roladki, zwane po włosku involtini to danie, które podaje się zarówno jako przystawkę, jak i danie główne. Można je przygotować nie...
-
2 głosy
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Carpaccio z Bresaoli
Carpaccio po raz pierwszy podano prawdopodobnie w jednej z weneckich restauracji w 1950 roku. Proste danie z pokrojonej w cieniutkie...
-
0 głosów
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Penne z soczewicą i salami
Makaron z soczewicą i salami to aromatyczne i rozgrzewające danie, które znakomicie poprawi nastrój w chłodny, deszczowy dzień. Makaron można...