-
1 głos
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Jabłecznik jak u teściowej
Mąkę i cukier wymieszać. Dodać schłodzone masło i miksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać pół szklanki zimnej wody i dalej miksować. Z ciasta...
-
0 głosów
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Tradycyjne ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Drożdże rozkruszyć, dodać 2 łyżki cukru, ciepłe mleko i 3 łyżki mąki. Rozczyn wymieszać i odstawić na 15 min w ciepłemiejsce. Jajka utrzeć z cukrem. Do...
-
0 głosów
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Ciasto ucierane z rabarbarem i skórką z pomarańczy
Masło utrzeć w makutrze ze szklanką cukru i cukrem wanilinowym (można użyć też miksera). Cały czas ucierając, pojedynczo dodawać jajka. Mąkę i skrobię...
-
0 głosów
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Żurek z białą kiełbasą i grzybami
W garnku rozgrzać olej, podsmażyć na nim cebulę z czosnkiem oraz kminkiem. Zalać bulionem dodać ziemniaki, grzyby,majeranek, liście laurowe i ziele...
-
0 głosów
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Knysze z kapustą kwaszoną
Drożdże rozetrzeć z cukrem. Przesiać do nich mąkę, wlać mleko i wbić jajka. Dokładnie wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać roztopione masło i sól....
-
2 głosy
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Pierogi ruskie z miętą
Z mąki z dodatkiem soli, jajka, oleju i 3-4 łyżek wody zagnieść ciasto. Odstawić, by odpoczęło. 1 cebulę podsmażyć na oleju na brązowy kolor. Ugotowane...
-
0 głosów
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Pstrąg pieczony z warzywami
Ziemniaki, marchewkę, brokuła i cebulę wymieszać (garstkę małych różyczek brokuła odłożyć). Dodać oliwę oraz słodką paprykę, zioła prowansalskie, 2...
-
0 głosów
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Śledzie opiekane na plackach ziemniaczanych
W misce wymieszać ziemniaki, cebulę, jajko, mąkę i skrobię oraz natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć cienkie...
-
0 głosów
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Placuszki gryczane z pastą z makreli
Na patelni rozgrzać oliwę i poddusić na niej pokrojonego pora, aż zmięknie. Odstawić do wystygnięcia. Kaszę gryczaną ugotować do miękkości w 400 ml...
-
0 głosów
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Forszmak z rostbefu na pęczaku z kurkami
Mięso przesmażyć przez 5 min wraz z cebulą pokrojoną w piórka (jedną odłożyć) na 2 łyżkach oleju. Podlać bulionem i dusić do miękkości 35-40 min....